Alternatívne cestoviny sú vyrábané najčastejšie z fazule, hrášku, šošovice, teda zo strukovín, kukurice, či ryže. Na spestrenie obsahujú špenát, bazalku, dokonca na trhu nájdete tiež cestoviny s cviklou.

Problémom je, že niektoré druhy týchto cestovín sa buď veľmi lepia alebo sa varia dlhšie. Tiež majú niektoré „gumovú“ konzistenciu. Strukovinové cestoviny, ktoré majú spravidla nižší glykemický index ako ryžové alebo kukuricové a tiež sú výživovo bohatšie, navyše veľmi sýte kvôli vysokému obsahu bielkovín. Uprednostnite cestoviny z hnedej ryže ako z klasickej bielej.

Quinoa, proso, pohánka

Cestoviny z quinoa, prosa, či pohánky majú zvyčajne lepšiu konzistenciu a textúru, podobnú ako biele či hnedé cestoviny, navyše pri varení držia tvar. Majú tiež prirodzene vyšší obsah bielkovín a vlákniny v porovnaní s klasickými cestovinami. Sú obľúbené nielen u celiatikov a ľudí s neznášanlivosťou lepku, ale tiež u vegánov a tých, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. Vychutnajte si ich vo forme pene s omáčkou alebo ako špirálky.

Foto: unsplash.com